Projecten instal·lar plaques solars flotants als llacs de Matamala i Puigbalador, al Capcir

'EDF Renouvelables' impulsa un projecte que ocuparia entre un 5 i un 15% de la superfície total de cada llac. Les associacions ecologistes es mobilitzen en contra

Cerdanya-Capcir

El llac de Matamala, un dels dos llacs concernits pel projecte
El llac de Matamala, un dels dos llacs concernits pel projecte | Foto: Pablo Bonat

La filera d'energies renovables de l'empresa EDF projecta instal·lar entre 10 i 15 hectàrees de plaques fotovoltaiques flotants als llacs de Matamala i Puigbalador, tal com indica el projecte que ha estat presentat durant la tardor als pobles concernits pel mateix: Formiguera, Real, Matamala i Puigbalador.

La iniciativa ja compta amb el rebuig frontal de les associacions ecologistes, que argumenten que entre molts altres riscos, el projecte pot afectar "la qualitat aigua, les migracions d'aus en un corredor molt important  i els animals salvatges com senglars o cèrvols que travessen l'aigua del llac", en paraules de Gilles Pouvreau, membre del col·lectiu opositor, a l'antena de Ràdio Arrels. 

A més, en una petició en línia els oposants afirmen que les comarques de muntanya tenen un excedent molt evident de producció energètica, un fet que contradiu els que reivindiquen en aquestes comarques la transició ecològica cap a energies renovables.

Amb la voluntat d'afectar el mínim possible l'activitat econòmica dels llacs, el projecte preveu instal·lar les plaques prop dels barratges per a no entorpir les activitats nàutiques i de pesca tot produïnt energia per a entre 10000 i 15000 persones.

Laura Bertran n'ha parlat amb Gilles Pouvreau.