L’informatiu del dimecres 16 d’octubre del 2019

Tercera agressió en pocs dies a la presó de Perpinyà

Un dia més els sindicats de vigilants de presó denuncien una nova agressió per part d'un detingut. És el tercer acte de violència sobre uns vigilants des del cap de setmana. Ahir un presoner es va llençar sobre un vigilant i el va mossegar al braç. Els sindicats alerten les
autoritats del nombre creixent de detinguts amb problemes psicològics o psiquiàtrics, i recorden que les estructures no són adaptades per gestionar aquests detinguts.

Important descoberta de tabac de contraban per les brigades de duanes de la Guingueta i de Porta. Han trobat 812 cartons de tabac per un valor de 62 800 €. Els contrabandistes van ser localitzats quan intentaven fer passar el tabac per camins de muntanya per evitar els controls fronterers. Aquesta quantitat de tabac va ser recollida entre el divendres i el diumenge passats. Tots els contrabandistes van aconseguir fugir per la muntanya.

El batlle de Cabestany, Jean Vila, serà avui el convidat de Jean-Marc Pujol, batlle de Perpinyà, per presentar el seu llibre «toute une vie en partage: 55 ans d’engagement militant». El llibre repassa la trajectòria personal i política del batlle de Cabestany. El llibre serà presentat aquesta tarda a 18h00 a l’Hotel Pams de Perpinyà, al 18 del carrer Émile Zola.

A Catalunya Sud la nit ha estat tensa després de les diverses manifestacions contra la sentència del judici del procés. A Barcelona la concentració convocada per les entitats sobiranistes i els CDR va ser multitudinària. Les càrregues policials van començar quan encara durava la protesta i van provocar afrontaments entre policies i manifestants.

Es van muntar barricades i es van encendre fogueres tant a Barcelona com a Girona, Lleida i Tarragona. En total, a Catalunya hi ha hagut almenys 25 detencions, i 74 persones ferides. És el primer cop que la policia actuava amb violència en un acte de l’ANC i Òmnium. Les càrregues policials van començar quan unes 40 000 persones van voler encerclar la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els Mossos d’esquadra ho van impedir amb càrregues violentes.


L’actuació dels Mossos i de la Policia Nacional espanyola cada cop aixeca més crítiques.
En particular les denúncies concerneixen la intervenció de les forces de l’ordre dilluns a la nit a l’aeroport de Barcelona. Ahir es va saber que una de les persones ferides va finalment perdre un ull a causa de la ferida provocada per una bala de goma. Ahir la policia espanyola va confirmar que va fer servir aquestes municions malgrat que siguin totalment prohibides a Catalunya per decisió del Parlament. Tanmateix, la policia espanyola considera que la restricció no afecta els seus agents. Ahir es va saber també que un home de trenta anys va perdre un testicle arran de la violència policial que es va poder veure a l'aeroport de Barcelona.

El govern català ha justificat l'actuació dels Mossos a l'aeroport del Prat perquè van voler evitar possibles denúncies contra els manifestants per un delicte de sedició. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, va dir que si s'hagués trencat el cordó policial, els manifestants haguessin accedit a zones de l’aeroport totalment prohibides i se’ls hagués pogut acusar de delictes tan greus com la sedició. Budó també va confirmar que s'investigarà determinades actuacions dels Mossos que van ser font de crítiques.

Des del govern espanyol s’ha qualificat aquests incidents d’accions "coordinades" que tenen com a objectiu "trencar la convivència". En un comunicat el govern de Madrid parla d’atacs a les seus de les subdelegacions a Tarragona, Girona i Lleida i en altres localitats catalanes.

El Parlament Europeu ha reactivat la prohibició d'accés als seus edificis a Carles Puigdemont. És una conseqüència de la nova ordre europea de detenció i lliurament que espanya ha llençat contra el President a l'exili. Carles Puigdemont demana la delegació del vot i "la restitució dels seus drets polítics i econòmics". I és que l'euroordre no fa referència al delicte de rebel·lió, i per tant Puigdemont i Comin poden tornenar a ser diputats de ple dret del Parlament de Catalunya.
La curiositat d’aqueixa euroordre és que el jutge Pablo Llarena només la va enviar en espanyol. El mateix error que va fer per la primera demanda d’extradició de Carles Puigdemont. Per tant la fiscalia de Brussel·les li ha tornat a demanar que l’enviï com a mínim en un dels tres idiomes oficials –anglès, francès o flamenc–. Una vegada s’hagin rebut les traduccions i tots els annexos, la fiscalia de Brussel·les analitzarà aquesta ordre de detenció europea contra el President Català exiliat.

Ahir un diputat francès va portar el tema de la sentència del Tribunal Suprem espanyol a l'assemblea Nacional Francesa. Va ser Paul Molac, diputat del Morbihan per la République en Marche, que va declarar que no es pot "acceptar que altres polítics siguin empresonats per les seves opinions’. Va dirigir una pregunta al ministre d’Afers
Exteriors, Jean-Yves Le Drian, sobre com pensa persuadir el govern espanyol per "ajudar a la resolució de la crisi catalana?". Le Drian va apel·lar a la via del diàleg que diu que ha obert Pedro Sánchez i a ‘la seva voluntat d’un nou estatut per Catalunya que sigui validat en un referèndum regional’. Le Drian va mostrar un total sosteniment a la unitat d’Espanya i a la seva legalitat constitucional’.

Avui és el primer dia de les anomenades 'Marxes per la Llibertat' en contra de la sentència del judici de l'1-O. Aquestes marxes promogudes per l'ANC i Òmnium començaran avui a Girona, Tarragona, Vic, Berga i Tàrrega i confluiran divendres a Barcelona. L'arribada d'aqueixes marxes coincidirà amb la jornada de vaga general i la manifestació que
els sindicats han convocat. A la marxa que surt avui de Girona s'espera que hi participin la
presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, així com les germanes de l'expresident Carles Puigdemont i la de Dolors Bassa.