Els elegits de l’Assemblea Departamental es van reunir en sessió plenària sota la presidència d’Hermeline Malherbe. L’ordre del dia incloïa 39 punts, destacant particularment el vot del pressupost primitiu per a 2025.
Hermeline Malherbe, presidenta del departament, va declarar en la inauguració:
“El pressupost que presentem avui és el resultat d’una decisió ajustada per assolir l’equilibri, un equilibri amenaçat per la baixa d’implicació de l’Estat, que al mateix temps imposa a les col·lectivitats una cura d’austeritat sense precedents. La nostra bona gestió durant tots aquests anys dona els seus fruits i ens permet actuar quan d’altres departaments estan a la vora de l’abisme. Aconseguim obtenir els mitjans per continuar el nostre projecte solidari, ecològic i ciutadà, assegurar el finançament de les solidaritats i dinamitzar l’economia del territori.”
Després dels debats, els elegits van aprovar un pressupost primitiu de més de 737 milions d’euros per a l’any 2025.
Un pressupost equilibrat malgrat la disminució dels ingressos (com les taxes sobre els actes notarials, i una part de la TVA) i l’augment de les despeses (com les factures d’energia i les cotitzacions de les pensions), així com l’augment de les necessitats socials (protecció de la infància, persones grans i persones amb discapacitat, i inserció dels beneficiaris del “Revenu” de Solidaritat Activa).
El comunicat del Consell departamental explica que gràcies als esforços de desendeutament decidits el 2022, el departament pot continuar la seva política d’inversió, situant-se entre els 10 primers departaments de l’estat en quantia d’inversió per habitant. La decisió política per a 2025 és prioritzar les inversions en un futur, amb 190,3 milions d’euros destinats a protegir els catalans davant els riscos civils i l’augment de les necessitats socials.
Això inclou:
85,5 milions d’euros per a les persones grans,
76,7 milions d’euros per a les persones amb discapacitat,
77,7 milions d’euros per a la protecció de la infància,
25,7 milions d’euros per a la inserció social i professional dels beneficiaris del “Revenu” de Solidaritat Activa, amb la continuació de l’experimentació de la renacionalització del RSA.
Entre les inversions destacables per a 2025, hi ha:
- 44 milions d’euros per al manteniment o adequació de les carreteres departamentals, inclosos 7,3 milions d’euros per a mobilitats suaus, dels quals 1 milió d’euros són per a la nova línia Montpeller-Perpinyà.
- 24 milions d’euros per al desenvolupament sostenible del port de Portvendres.
- 20 milions d’euros per a les ajudes als municipis.
- 15 milions d’euros per a la construcció, reforma i manteniment dels instituts públics.
- 2,5 milions d’euros per a l’equipament digital dels instituts.
- 12 milions d’euros per a les casernes del SDIS.
- 7,5 milions d’euros per a l’ajuda a la construcció i reforma de lloguers socials.
- 4,5 milions d’euros per als nous arxius departamentals.
El departament també va aprovar l’augment del tipus de drets de mutació a títol onerós (DMTO) del 4,50% al 5,00%, excepte per als primers compradors, el que generaria uns ingressos addicionals de més de 3 milions d’euros el 2025.
Altres punts destacats inclouen un pla departamental per a la igualtat, amb diverses accions per garantir la igualtat entre dones i homes, i suport a les associacions que lluiten contra qualsevol forma de discriminació, amb un suport financer total de més de 230.000 euros. El 2024, més de 2.000 alumnes i joves van ser sensibilitzats gràcies a les accions portades a terme pel departament en centres associatius o ambient escolar.
El Consell departamental també llança un pla per donar suport als familiars que cuiden persones amb discapacitat, sol·licitant la participació de diversos actors (establiments mèdico-socials, associacions, col·lectivitats, estructures privades no lucratives) per finançar projectes que tinguin com a objectiu formar, informar, sensibilitzar i donar suport psicològic als cuidadors, així com promoure accions de prevenció de salut i benestar, especialment per als joves cuidadors i les persones que acompanyen.
El departament també ha aprovat un nou pla per desenvolupar els monuments històrics de Catalunya Nord. Aquest projecte inclou cinc monuments (Palau dels Reis de Mallorca, Castell Reial de Cotlliure, Priorat de Serrabona, Capella de Nostra Senyora dels Àngels i Casa de la Catalanitat). Els objectius inclouen millorar les infraestructures, crear continguts digitals i augmentar la freqüentació. El projecte començarà amb el Castell Reial de Cotlliure el 2025.
També es va aprovar una moció per a la classificació del rescat marítim com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la UNESCO. El CD66 defensa la importància de promoure un desenvolupament equilibrat del litoral, tenint en compte els reptes demogràfics, econòmics i socials, així com la preservació dels recursos naturals. Aquest reconeixement busca preservar aquesta herència i subratllar la importància dels rescatadors marítims en la seguretat de les vides humanes.
Finalment, en la comissió permanent, els elegits van aprovar una ajuda excepcional de 30.000 euros per a la Bressola, sumant-se als 50.000 euros ja assignats, totalitzant 80.000 euros per a l’any 2025.
Albert Noguer