7 de novembre, Diada de Catalunya Nord

ENTREVISTA - Arlet Brufau, Casal de Perpinyà

Catalunya Nord, Perpinyà

Aquest 7 de novembre se celebra la Diada de Catalunya Nord, en el qual es commemora el Tractat dels Pirineus de 1659. Per commemorar aquesta diada, el dissabte 9 es farà a Perpinyà la tradicional manifestació i posterior sopar i concert. A més, el Casal organitza el mateix dia 7 un acte d'agermanament amb Palma per revertir el que van signar els batlles d'aquestes dues ciutats.

Agermanats amb Palma, però no com ho han fet els batlles

Les commemoracions del 7 de novembre comencen al Casal el dia de l'aniversari del Tractat dels Pirineus amb l'agermanament popular entre Perpinyà i Palma. Es tracta d'una iniciativa d'entitats d'aquestes dues ciutats, que volen revertir l'agermanament francoespanyol signat pels batlles Aliot i Martínez Llabrés. El document signat el mes de setembre menystenia la unió històrica, cultural i lingüística d'aquestes dues ciutats; un vincle que es reivindicarà aquest dijous a les 19h des del Casal. L'acte comptarà amb diverses entitats de Catalunya Nord i les seves homòlogues mallorquines, amb la voluntat de crear un vincle que pugui sostenir-se en el temps. De fet, Ràdio Arrels hi participarà, amb els companys illencs d'Ona Mediterrània.

Crida a omplir els carrers 

El dia 9 de novembre hi ha convocada una manifestació al centre de Perpinyà sota el lema "Sem Catalunya Nord, perquè volem". La marxa sortirà a les 16h de la Plaça Catalunya i arribarà fins al Castellet. Els temes principals d'aquesta protesta seran la defensa de la terra, la llengua i la cultura, per deixar clar que 365 anys després del Tractat els catalans sem encara aquí.

En acabar la manifestació, la Casa Musicale acollirà un sopar popular i els concerts de La Remei de Ca la Fresca, Rumbacoumo i Loud DJ.

365 anys del Tractat dels Pirineus

El 7 de novembre es commemora el 365è aniversari del Tractat dels Pirineus, un document signat entre castellans i francesos a centenars de quilòmetres de les terres catalanes que va tallar el país en dos. El territori català es dividia així en contra de la voluntat de les institucions catalanes, contra el Jurament per les Illes, pel qual les terres de l'antic Regne de Mallorca no podien separar-se de les de la Corona Catalana. Des d'aquell moment, aquesta part de Catalunya forma part de l'estat francès i lluita per intentar mantenir la seva llengua, cultura i tradició.

Parlem dels actes de la diada amb l'Arlet Brufau, del Casal de Perpinyà

Miquel Martínez Vila