Les ràdios associatives en perill

ENTREVISTA - Albert Noguer, Director de Ràdio Arrels

Catalunya Nord

El projecte de llei de finances 2025, presentat pel govern francès, anuncia una reducció 35% del Fons de suport a l'expressió radiofònica (FSER). Aquesta davallada, no ho és no una simple retallada pressupostària. Afecta amb força un sector vital per a l'expressió democràtica i cultural.
L’estalvi que proposa fer l’estat és de 10,4 milions d’euros, un part ínfima dels 60 miliards d'estalvi que pretén realitzar, però que en el cas de moltes ràdios podrà ser fatal.
Les ràdios associatives són presents a tot l'estat, i tenen un paper fonamental, particularment en matèria de comunicació social de proximitat. 
Asseguren un vincle estret amb la ciutadania creant vincles socials, fomenten la diversitat d'opinions, donen veu a qui sovint se'n veu privat, obren els seus micròfons als actors locals per per informar els auditors de la dinàmica i desenvolupament del seu territori.
A tot l’estat hi ha prop de 750 ràdios associatives, distribuïdes per tot el territori, en zones rurals, muntanyoses, urbanes i periurbanes. 
Totes aquestes ràdios funcionen amb un model sense ànim de lucre. El seu objectiu principal és oferir un servei de proximitat, sovint educatiu o cultural.
Les ràdios associatives representen  uns 3.000 llocs de treball, i com a talls, arribe, segones en termes d’ocupació, darrera la ràdio pública, i davant de les comercials.
Seria una pèrdua irreparable per a la vida cultural local, per a l'accés a la informació lliure i pluralista,
i per a milers de ciutadans que troben a les nostres ràdios una veu diferent, alternativa, arrelada al seu dia a dia.

Com entendre una decisió d'aquest tipus, que pot fer callar ofegar les veus i la diversitat local en moltes regions?

A més, en atacar un dels sectors més vulnerables i econòmicament modestes, el govern francès sembla negar els seus propis compromisos amb la diversitat i la proximitat. Les emissores de ràdio associativa, són un pilar essencial de la democràcia local i de la vida cultural, i es troben avui seriosament amenaçades per aquesta decisió, en un context ja difícil.

En un moment en què: els Estats Generals d'Informació han de reforçar la llibertat i el pluralisme, la ruralitat i els territoris són al centre de les preocupacions, l'educació als mitjans i informació és reconeguda com una qüestió de societat major, en la quals els actors associatius tenen un paper cabdal…

Per totes aquestes raons, les organitzacions representatives del sector de les ràdios associatives consideren que no és un pla econòmic, sinó un autèntic moviment de guillotina. 
Les nostres organitzacions insten a tot el sector radiofònic (privat i públic) així com a tot el món de la cultura a prendre consciència de les nefastes repercussions que aquesta mesura pot provocar. 
Demanen a tots els parlamentaris que prenguin consciència de la dimensió mortal d'aquesta proposta i que actuïn per salvaguardar la diversitat i la vitalitat de la ràdio associativa a l’estat francès. També demanen als electes locals que es mobilitzin per evitar la desaparició de moltes d’aquestes ràdios que sovint tenen un paper clau en la dinàmica local i la cohesió social.
Demanen al govern que revisi la seva posició i restableixi un suport digne de la importància de la ràdio associativa per a la nostra societat francesa.