5.700 burilles i 600 kg de residus recollits en una hora en tres platges del territori de l’Euroregió

L’Euroregió Pirineus Mediterrània ha coordinat la jornada LET’S CLEAN UP EUROPE 2023, en els tres territoris que componen l’Euroregió – les Illes Balears, Catalunya i la Regió Occitanie.

Rosselló

Aquest divendres 22 de setembre va tenir  lloc una recollida de residus en tres entorns naturals protegits, la platja de ses Salines, al parc natural de ses Salines, a Eivissa (Illes Balears), a la platja dels Eucaliptus, al parc natural del Delta de l'Ebre (Catalunya), i a la desembocadura de la Tet, al Parc Marí del Golf del Lleó (Occitanie).
En només una hora, es van aplegar  5700 burilles i 600 kg de residus.
A Catalunya Nord 97 participants, entre els quals molts alumnes del liceu de Canet de Rosselló, van retirar de la platja 800 burilles i 165 kg de residus (3 kg d’envasos, 10 de vidre, 120 de metalls i 32 altres).

Agnès Langevine, vicepresidenta 2a de la Regió d'Occitània, encarregada de Clima, Pacte verd i Hàbitat sostenible, va dir als joves voluntaris: «Ja és una qüestió cabdal per avui en dia però encara més per a vosaltres i el vostre futur». L’objectiu d’aquesta operació és per Agnès Langevine d’acompanyar aquest jovent i de sensibilitzar-lo de cara als gestos de cada dia, quan es fuma un cigarret o es beu una llauna. «Cada u ha de pensar al seu impacte a través del consum, en particular per al tèxtil, com afecta els recursos, la biodiversitat i els éssers vius.»
Per la seva banda, Lorena Abelenda, responsable de l’Euroregió va explicar que «L’Euroregió és un conjunt de tres territoris, la regió Occitanie, la regió de Catalunya i la de les Illes Balears. Treballem conjuntament per trobar solucions als problemes comuns com avui sobre els residus de plàstic i les burilles de cigarret». «Vosaltres sou avui aquí, però també hi ha altres alumnes que es troben a Catalunya, al Delta de l’Ebre i a les illes Balears al parc natural de Ses Salines».

Finalment, Stéphane Loda, batlle de Canet de Rosselló i vicepresident de «Perpignan Méditerranée Métropole» encarregat de la tria selectiva i l’eliminació dels residus va destacar la importància d’aquesta acció i de les futures, particularment perquè «Canet de Rosselló se situa sobre un territori fràgil entre el mar i la terra» però després, «Els residus que trobem sobre la platja acaben al mar i dins dels ecosistemes, en particular als peixos».
Les autoritats van recordar la necessitat de reduir la creació de residus i gestionar millor els existents, des de la informació prèvia per evitar la seva producció, fins a les innovacions necessàries per desenvolupar equipaments adients.
Era el tercer cop que l’Euroregió Pirineus Mediterrània contribuïa a la jornada LET’S CLEAN UP EUROPE (LCUE) dedicada a la neteja del planeta a través d’una activitat de recollida de residus en un entorn natural protegit. 

Per la seva banda, Nicolas Fabre, director dels serveis de l'ajuntament de canet de Rosselló, destacava la importància i dificultat de mantenir platges netes, encara més en zones turístiques, a la vora de la desembocadura d'un riu.