Aquest divendres 22 de setembre va tenir lloc una recollida de residus en tres entorns naturals protegits, la platja de ses Salines, al parc natural de ses Salines, a Eivissa (Illes Balears), a la platja dels Eucaliptus, al parc natural del Delta de l'Ebre (Catalunya), i a la desembocadura de la Tet, al Parc Marí del Golf del Lleó (Occitanie).
En només una hora, es van aplegar 5700 burilles i 600 kg de residus.
A Catalunya Nord 97 participants, entre els quals molts alumnes del liceu de Canet de Rosselló, van retirar de la platja 800 burilles i 165 kg de residus (3 kg d’envasos, 10 de vidre, 120 de metalls i 32 altres).
Agnès Langevine, vicepresidenta 2a de la Regió d'Occitània, encarregada de Clima, Pacte verd i Hàbitat sostenible, va dir als joves voluntaris: «Ja és una qüestió cabdal per avui en dia però encara més per a vosaltres i el vostre futur». L’objectiu d’aquesta operació és per Agnès Langevine d’acompanyar aquest jovent i de sensibilitzar-lo de cara als gestos de cada dia, quan es fuma un cigarret o es beu una llauna. «Cada u ha de pensar al seu impacte a través del consum, en particular per al tèxtil, com afecta els recursos, la biodiversitat i els éssers vius.»
Per la seva banda, Lorena Abelenda, responsable de l’Euroregió va explicar que «L’Euroregió és un conjunt de tres territoris, la regió Occitanie, la regió de Catalunya i la de les Illes Balears. Treballem conjuntament per trobar solucions als problemes comuns com avui sobre els residus de plàstic i les burilles de cigarret». «Vosaltres sou avui aquí, però també hi ha altres alumnes que es troben a Catalunya, al Delta de l’Ebre i a les illes Balears al parc natural de Ses Salines».
Finalment, Stéphane Loda, batlle de Canet de Rosselló i vicepresident de «Perpignan Méditerranée Métropole» encarregat de la tria selectiva i l’eliminació dels residus va destacar la importància d’aquesta acció i de les futures, particularment perquè «Canet de Rosselló se situa sobre un territori fràgil entre el mar i la terra» però després, «Els residus que trobem sobre la platja acaben al mar i dins dels ecosistemes, en particular als peixos».
Les autoritats van recordar la necessitat de reduir la creació de residus i gestionar millor els existents, des de la informació prèvia per evitar la seva producció, fins a les innovacions necessàries per desenvolupar equipaments adients.
Era el tercer cop que l’Euroregió Pirineus Mediterrània contribuïa a la jornada LET’S CLEAN UP EUROPE (LCUE) dedicada a la neteja del planeta a través d’una activitat de recollida de residus en un entorn natural protegit.
Per la seva banda, Nicolas Fabre, director dels serveis de l'ajuntament de canet de Rosselló, destacava la importància i dificultat de mantenir platges netes, encara més en zones turístiques, a la vora de la desembocadura d'un riu.