La Generalitat de Catalunya i la regió Occitanie volen reforçar les seves relacions.
Dimecres, la presidenta Carole Delga es va entrevistar a Barcelona amb el president Pere Aragonès, amb l’objectiu declarat d’obrir una nova etapa de cooperació transfronterera. Els dos presidents asseguren que la voluntat es veurà concretada les pròximes setmanes amb diverses accions concretes. El partenariat tindrà una vigència de quatre anys.
Per començar, la regió administrativa Occitanie i Catalunya volen millorar la gestió de l’aigua lluitar contra la sequera que afecta aquests territoris.
En aquest sentit, es crearà un grup de treball transfronterer per estudiar com ajudar els agricultors, els actors econòmics, les col·lectivitats i els particulars.
En l’àmbit del que han anomenat el pacte verd, Pere Aragonès ha explicat que han compartit la necessitat “d’afrontar amb millors eines la sequera” i, alhora, han posat de manifest “la necessitat de treballar una estratègia compartida d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en el marc de l’Euroregió Pirineus Mediterrània”.
Els dos presidents volen que l’Euroregió sigui molt més resilient davant de les sequeres”.
Justament, pel que fa a l’àmbit euroregional, s’està “impulsant la macroregió mediterrània” amb el convenciment que “Europa ha de mirar al Mediterrani” i que “les aliances al Mediterrani són un aspecte clau”. El 2024 s’impulsarà “una trobada de territoris del Mediterrani europeu, obert també als territoris de la Ribera sud de la Mediterrània, per impulsar aquesta mirada mediterrània que necessiten les institucions europees”.
L’altre punt fort de la trobada va portar sobre la necessitat de crear relacions per tren més freqüents i més ràpides entre Catalunya i l’Occitanie.
Carole Delga donaà suport al projecte de tren de servei d'alt nivell que té la Generalitat de Catalunya, per connectar Barcelona amb Tolosa en 3h10 i Barcelona amb Montpeller a 2h50.
Actualment, tot i la línia TGV entre Perinyà i Barcelona, els horaris ni permeten fer un anar ui tornar entre les dues ciutats i per passar-hi més de dues hores, quan per exemple és totalment factible fer-ho entre Perpinyà i París.
El partenariat entre la Generalitat de Catalunya i la regió Occitaniet, ambé afectarà altres àmbits com la política marítima i pesquera, l’àmbit digital o l’educatiu, així com un compromís clar de la promoció i la defensa de les llengües pròpies, l’occità i el català.
Sobre aquest últim punt, no s’ha donat de moment cap detall, ni sobre els objectius, ni sobre els mitjans.