El mosquit tigre sota vigilància a la regió Occitanie.
Cada any, de l'1 de maig al 30 de novembre, el mosquit tigre fa l'objecte d'una vigilància particular per part de les autoritats sanitàries, a través de l'Agència regional de sanitat. L'Aedes albopictus, es destaca per la seva capacitat de transmetre els virus del dengue, el chikungunya i el zika. Avui és present i actiu a tota la regió, i la seva implantació progressa en nous territoris.
Durant el període d'activitat del mosquit tigre s'activa un sistema reforçat de vigilància, de l'1 de maig al 30 de novembre, quan el mosquit tigre és més actiu. Aquest sistema es basa en 3 eixos:
Vigilància reforçada de les poblacions de mosquits (vigilància entomològica).
Vigilància mèdica reforçada, dels casos humans de malalties que pot portar aquest mosquit (vigilància epidemiològica). Aquest seguiment mobilitza els professionals sanitaris de tota la regió que avisen immediatament a l'Agència Regional de Salut de qualsevol pacient que presenti símptomes de dengue, chikungunya o zika (febre alta, erupció cutània amb febre o sense, dolors articulars o musculars, cefalees, conjuntivitis). En cas de confirmació d'un cas sospitós, i després d'una enquesta entomològica destinada a comprovar la presència de mosquits tigre, s'organitza un tractament insecticida als llocs on ha passat el pacient.
Conscienciació de les persones que resideixen en zones on aquests mosquits estan presents i actius. La lluita contra aquests mosquits i les seves larves és una de les principals maneres de prevenir la transmissió del virus. És un reflex a adquirir a casa per protegir-se col·lectivament.
El mosquit tigre és una prioritat de salut pública perquè pot portar virus com el chikungunya, el dengue i el zika. Actualment, no hi ha cap epidèmia de dengue, chikungunya o zika a França continental. A la regió Occitanie, la majoria dels casos notificats el 2022 són casos importats (56 casos), és a dir, persones que van contreure el virus durant un viatge a una zona endèmica. A la França continental, si un mosquit tigre pica una persona infectada, l'insecte pot convertir-se en un portador del virus i transmetre'l a una persona sana durant una nova picada. Aleshores es parla d'un cas indígena, és a dir, una persona que ha contret la malaltia sense haver viatjat. La finalitat del sistema de vigilància és evitar l'establiment d'aquesta cadena de contaminació. En un context de canvi climàtic i globalització del comerç, aquestes malalties solen aparèixer en zones geogràfiques estalviades fins ara.
Així, l'any 2022 es van notificar 12 casos autòctons de dengue, en 5 focus diferents (als departaments Pirineus Orientals (Catalunya Nord), Alta Garona, Alts Pirineus) fins aleshores els focus de casos autòctons només s'havien identificat als departaments costaners (Gard i Hérault).
L'expansió territorial del mosquit tigre podria, en els pròxims anys, facilitar l'evolució dels virus dels quals pot ser el vector. Des del 2011 i la seva arribada a la regió a la vora del Mediterrani, el mosquit tigre Aedes albopictus ha colonitzat tots els departaments occitans, començant pels més poblats. Avui ja és present a Catalunya Nord a més de 1500 m d'altitud. A la resta de la regió, progressa cap a l'Aveyron i el nord de Lozère.
Per eliminar les larves de mosquits:
Eliminar els llocs on l'aigua es pot estancar:
petites escombraries, articles voluminosos, residus verds... Els pneumàtics usats es poden omplir de terra.
Canviar l'aigua de plantes i flors un cop per setmana o, si és possible, treure o emplenar els plats dels tests amb sorra, substituir l'aigua dels gerros per sorra humida.
Comprovar el bon cabal de les aigües pluvials i residuals i netejar periòdicament: canalons, clavegueres, canalons i desguassos.
Cobrir els dipòsits d'aigua (pots, cisternes, basses) amb una mosquitera o un drap.
Tapar les piscines petites que estiguin fora d'ús i buidar l'aigua de les cobertes o tractar l'aigua (llexiu, pastilles de clor, etc.).
Eliminar els llocs de descans de mosquits adults:
netejar i retallar l'herba alta i tanques,
podar els arbres,
recollir fruites caigudes i restes vegetals,
reduir les fonts d'humitat (limitar el reg),
Mantenir el jardí.