L’Euroregió Pirineus- Mediterrània i l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) van organitzar un acte de presentació dels primers resultats del projecte LIFE WAT'SAVEREUSE a Barcelona, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua. Les principals fites d’aquest projecte són tres: aconseguir una reducció del 20% del consum d'aigua als hotels; un augment del 9% de la quantitat d'aigua reutilitzada en el sector turístic de Catalunya, les Illes Balears i la regió d’Occitània, i finalment aconseguir un 12% d’estalvi d'aigua a les administracions públiques dels tres territoris.
El secretari general de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, va assenyalar que el projecte europeu LIFE WAT'SAVEREUSE implementa iniciatives en el sector turístic que fomenten un model d'economia circular basat en la reducció del consum d'aigua i la seva reutilització. Aquestes permeten una millor adaptació al canvi climàtic i la preservació del medi mediterrani en particular. Els representants dels tres governs van destacar la molt bona difusió de la iniciativa, a través de campanyes de comunicació i dels actes, tallers i trobades que s'han organitzat durant els darrers dos anys. Activitats que s’han centrat en la promoció de solucions innovadores en la gestió de l’aigua, i les quals hi han participat tant entitats públiques com organitzacions del sector turístic.
Balears, Catalunya i regió Occitània treballant de bracet per la bona gestió de la Mediterrània
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, que va afirmar que “a Catalunya seguirem treballant per salvar cada gota de l’aigua”, i va posar com a exemple la reutilització d’aquest recurs natural. En aquest àmbit va destacar que «el darrer any hem incrementat en un 40% l’aigua regenerada respecte a l’any 2020 i preveiem doblar-la pel 2027”.
El vicepresident de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir,va intervenir en la mateixa direcció, destacant “que tenim el repte d’incrementar la capacitat d’absorció d’aigües regenerades. Actualment, reutilitzem un 30% d’aigua depurada perquè, fins ara, ens ha costat tenir demanda d’aquesta aigua. Per això, al Pla Hidrològic de les Illes Balears la reutilització passa a ser un pilar fonamental”.
Eric Cadore, president de la comissió de l'aigua de la regió Occitània, va destacar que WAT’SAVEREUSE posa en valor els beneficis d’una economia circular de l’aigua al sector turístic, així com la reducció del risc d’escassetat i l’impacte del turisme sobre l’aigua a la conca mediterrània”. En aquest sentit, Cadore va destacar que “la nostra agència d'innovació AD’OCC ha elaborat un document amb molt bons exemples de solucions integrades en els camps d'aplicació de l'aigua i el turisme”.
Bernard-Sans va donar algunes dades sobre les campanyes de conscienciació promogudes per les institucions membres de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, com la campanya “A les Balears tenim moltes coses... Però poca aigua”, llançada en 6 llengües,i que ha arribat a més de 5 milions de persones en només dos mesos; la de la Regió d’Occitània “Laissez-nous de l’Eau” que ha arribat a 3 milions de persones; o la campanya “Emporta’t els records, no l’aigua” de Catalunya; en la qual hi han col·laborat més de 210 oficines de turisme i 40 empreses i operadors del sector turístic per promoure l’estalvi d’aigua.