L’amenaça de veure el gasoducte MidCat passar per Catalunya Nord s’allunya un cop més. Ara, la Comissió Europea evita posicionar-se sobre el Midcat i deixa el futur de la infraestructura en mans dels estats espanyol i francès. Fa poc el president francès, Emmanuel Macron va considerar que la infraestructura no era necessària, explicant que de moment, les connexions gasístiques entre els dos estats s'utilitzen a un poc més del 50% de la seva capacitat.
A Catalunya Nord, el Col·lectiu No al projecte de Gasoducte MidCat que reuneix unes 30 associacions locals i estatals, considera que és una bona notícia. El Col·lectiu remarca que el president Macron ha reprès al seu compte els arguments que defenses contra aquest projecte des del 2017, i que reconeix que no és pertinent d’un punt de vista energètic, econòmic, i mediambiental. Recorden que aquest gasoducte seria desastrós pels ecosistemes nord-catalans: les alzines sureres de l’Albera, els aqüífers del Tec, la tet i l’Aglí, i per les vinyes del Rosselló. Pel Col·lectiu No al projecte de Gasoducte MidCat aquesta posició francesa, i ara europea és un veritable gir en el suport cec que beneficiaven fins ara les indústries de les energies fòssils:
Per això n’aprofiten per demanar l’aturada definitiva de les inversions públiques en les infraestructures que exploten les energies fòssils i agreugen la crisi climàtica.
També recorden la importància de la concertació pública per tots aquests projectes que posen en joc el l’escalfament climàtic, els recursos en aigua o les terres agrícoles.
El Col·lectiu No al projecte de Gasoducte MidCat organitza aquest dijous a Girona una roda de premsa amb la Plataforma de Resposta al Midcat, que federa les associacions sud-catalanes contra aquest projecte, per pressionar el govern Espanyol perquè abandoni aquest projecte.