1a. Jornada d’Història i Debat Nacional - 29 i 30 d’octubre de 2022

Els fets de Prats de Molló i la Catalunya del Nord a principis del segle XX

Vallespir

L’Associació Casa Macià organitzarà aquest octubre a dues localitats del Vallespir la primera edició de la Jornada d’Història i Debat Nacional, enfocada a difondre i posar en valor la història i les relacions transfrontereres de la Catalunya Nord i la resta del Principat de Catalunya. Les jornades van adreçades a estudiosos i acadèmics, tant de caràcter general com vinculats al món universitari i als centres d’estudi del nostre país.
Les sessions es faran a Prats de Molló i a Els Banys d’Arles i Palaldà, i han comptat amb el suport i col·laboració del Consell Departamental del Pirineu Oriental i la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà.

En aquesta primera sessió, les jornades tindran com a àmbit d’estudi els fets de Prats de Molló i la relació amb Francesc Macià, amb una especial atenció al centenari del partit que va fundar, Estat Català, que es celebra enguany, així com la realitat social de la Catalunya Nord durant el primer terç del segle XX.

La Jornada preveu que es puguin presentar comunicacions sobre els aspectes relacionats amb els diferents àmbits tractats. Caldrà enviar un resum d’un màxim de 1.000 caràcters (espais inclosos) i també un títol,fins al 31 d’agost com a data límit.

Aquestes jornades històriques seran la segona gran activitat que organitza Casa Macià, després de l’Aplec Nacional de Cultura que va tenir lloc a principis de juliol d’enguany a banda i banda de la frontera administrativa. Aquest aplec, que va congregar un públic familiar i transversal, va incloure visites culturals, concerts, tallers de jocs tradicionals i recitals de poesia, així com el tast de productes de qualitat i proximitat.

Què és l’Associació Casa Macià?

El 10 de setembre de 2020, el fotoperiodista Jordi Borràs i la periodista Mireia Domènech Bonet publicaren un reportatge a La Mira en el que advertien de la venda de la casa, fent crida pública a la necessària compra per fer-la reviure com a patrimoni de país. Així fou que un grup de catalans del nord i del sud de Catalunya es posaren en contacte amb el notari de Prada de Conflent (fill de Prats de Molló) i els seus descendents, els quals llogaven la casa d’estiueig i la mantenien pràcticament intacta tot i haver-hi fet una petita ampliació.
El desembre de 2020 es va anunciar la seva compra per part d’un grup d’empresaris així com la seva futura gestió per part de l’Associació Casa Macià. Seria el 14 de desembre quan finalment se signà la compra, per part sols d’un empresari, Jaume Aragall,
president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i membre d’Eines de País. El qual finançà la compra i posteriorment en cedí l’ús a l’Associació Casa Macià, que la gestionarà durant els següents 20 anys.