AMPLIACIÓ - Catalunya Nord envia 4 diputats d'extrema dreta a l'assemblea

Catalunya Nord

Els 4 diputats de Catalunya Nord són tots del Rassemblement National.
Encara més que a la resta de l’estat, una majoria d’electors no ha votat per fer el barratge republicà que  des de feia 30 anys bloquejava de forma important l’accés de l’extrema dreta al poder al poder.

L’abstenció important és també en gran part responsable d’aquest resultat, ja que ha estat de 53,45%. Cal destacar també el nombre rellevant de vots blancs que tradueixen que un cert nombre d’electors han volgut deixar clar que no volien triar entre els dos candidats restants, i encara més que ja estan cansats de votar contra un candidat.

Catalunya Nord enviarà doncs 4 diputats d’extrema dreta a l’assemblea, 4 diputades, ja que el RN havia presentat 4 dones en aquestes eleccions.
A la 1a Circumscripció, la de Perpinyà, el diputat sortint Romain Grau ha estat eliminat per Sophie Blanc amb 53,87%.
Sobre la 2a Circumscripció, la de la vall de l’Aglí i la costa de sorra la candidata d’extremadreta, Anais Sabatini guanya la candidata de la majoria presidencial, Frédérique Lisl amb 61,23%.
A la vall de la Tet, que va de Perpinyà fins Cerdanya i Capcir, on la diputada sortint de la LREM no es tornava a presentar, és elegida Sandrine Dogor amb  54,11%, contra Nathalie Cullell per la NUPES.
I a la circumscripció del Vallespir, el diputat sortint d’Ensemble, Sébastien Cazenove, de la majoria presidencial, és batut pe Michèle Martinez amb 56,28%.

Al nivell de la regió Occitanie,  l’extrema dreta surt també molt enfortida per aquesta elecció, ja que passa de 3 a 14 diputats.
És sobretot a les circumscripcions de la costa on el RN ha obtingut els més bons resultats, i doncs en els departaments de l’antiga regió Llenguadoc i Rosselló.

Al nivell estatal, l’abstenció important també ha afavorit l’elecció de molts diputats del RN, però tampoc és suficient per explicar els 89 escons que s’endú l’extrema dreta. Com a Catalunya Nord l’important nombre de vots blancs sembla confirmar la fi del barratge republicà. Una situació que també es pot explicar pel cansament d’un cert nombre d’electors d’aquest joc polític, utilitzat per la majoria d’Emmanuel Macron, però abans d’ell pels altres partits de poder, de dreta com d’esquerra, que utilitzaven el sistema electoral per les legislatives i la por de l’extrema dreta per conservar el poder. 
Sembla que s’ha acabat, i en els pròxims anys, l'assemblea de diputats comptarà amb 89 diputats RN, un rècord, 246 per Ensemble, la coalició de govern, 142 per la Nupes, 64 per Les Républicains-UDI, 13 per candidats d’esquerra, i 9 per candidats de dreta.
El president Emmanuel Macron ha perdut la majoria absoluta, i l’esquerra esdevé la principal força d’oposició.
No se sap ara com podrà governar ara Macron amb una majoria relativa. Haurà de trobar compromisos, i els analistes pensen que ja no es podrà presentar com ni de dretes ni d’esquerres, i que decantarà clarament cap a la dreta, el que molts diuen que ja feia. En tot cas, el cop és molt dur per la majoria del president, des d’on no es descarta fins i tot una eventual dissolució de l’assemblea d'aquí a un any.

1a Circumscripció

ELEGIDA: RN - Sophie Blanc 53.87%.
Ensemble - Romain Grau 46.13%.

2a Circumscripció

ELEGIDA: RN -  Anais Sabatini 61.23%.
Ensemble - Frédérique Lis 38.77%.

3a Circumscripció

ELEGIDA: RN - Sandrine Dogor 54.11%.
NUPES - Nathalie Cullell 45.89%.

 

4a Circumscripció

ELEGIDA: RN - Michèle Martinez - 56.28%.
Ensemble - Sébastien Cazenove 43.72%.