El Festival ÍTACA arriba a la desena edició, obrint un any més la temporada d’estiu a la platja de l’Estartit amb el format habitual de l’ÍTACA SANT JOAN. Del 23 al 25 de juny passaran per l’escenari una quinzena de bandes i artistes com Oques Grasses, Zoo, Rigoberta Bandini, Ana Tijoux, Suu i Cala Vento, entre d’altres.
El certamen preveu acollir a 21.000 espectadors, amb una mitjana de 7.000 assistents per nit. Les entrades i lots per gaudir de l’esdeveniment s’han venut amb bon ritme, en aquest sentit el director del festival, Fran Arnau, explica que es noten les “ganes de gaudir i sortir de casa”.
L’ÍTACA SANT JOAN es posa en marxa la nit del 23 de juny amb quatre actuacions molt festives. Encapçalen el cartell, el grup ZOO, uns habituals del festival. En aquesta ocasió, presentaran Llepolies, el tercer disc de la banda valenciana que combina el rap i la música electrònica. Ana Tijoux també pujarà a l’escenari aquella mateixa nit per avançar alguns dels temes del seu nou disc que veurà la llum el 2022. L'artista xilena més internacional de la seva generació combina el rap i el hip hop amb un discurs compromès contra les injustícies del sistema. The Tyets s’afegiran a la nit de la revetlla amb un directe fresc i alegre on repassaran alguns del seus hits com són Hamaking o Menorca. Els Asian Dub Foundation Sound System tancaran la nit regalant al públic una sessió electrònica amb la seva fusió d’estils per allargar la festa fins a la matinada.
El dia 24, el festival viurà un dels moments més especials d’aquesta desena edició del festival. Els Oques Grasses faran parada a ÍTACA en la seva exclusiva gira ’10 anys’ que només inclou una desena de concerts a Catalunya. Serà una de les poques oportunitats de veure’ls en directe a terres gironines durant el 2022. La mateixa nit es programen dues presentacions de disc. Un d’ells, el de Suu, una de les cares més visibles de la nova fornada de músics catalans, que presentarà el seu darrer treball d’estil neo-indie i amb un clar missatge sobre l’empoderament de la dona. Els espectadors d’ÍTACA també podran escoltar en directe el darrer treball de Roba Estesa, el grup de música festiva i combativa que el 2021 ha publicat Rosa permanent, que proposa una nova sonoritat amb temàtiques més emocionals. La Sra. Tomasa també hi actuarà la nit del 24 de juny amb el seu explosiu directe i la seva combinació de ritmes de llatins i música electrònica. I completarà la nit Zetak, el projecte de música electrònica en euskera del sempre inquiet Pello Reparaz.
El darrer dia, el festival ofereix la nit més indie. La cap de cartell serà Rigoberta Bandini, una de les artistes més sorprenents i autèntiques del panorama actual que ha creat en molt poc temps himnes com Perra o In Spain we call it Soledad en una original proposta que veu del pop i l’electrònica. Durant l’actuació de Bandini, s’ha sumat al cartell una convidada molt especial: la geganta Rigoberta, de La Bisbal d’Empordà. La geganta, que porta un pit descobert i llança aigua pel mugró, ballarà entre el públic la cançó Ay mamá. La ‘trobada’ de les dues artistes ha estat possible gràcies a la complicitat de la cantant catalana i la col·laboració de la Colla Geganters de la Bisbal d’Empordà, que acompanyaran la Rigoberta durant l’actuació.
L’última artista confirmada ha estat la cantautora Zahara que presentarà a ÍTACA La puta rave. Després d’haver interpretat el seu darrer disc PUTA durant el 2021, Zahara presentarà al festival un nou show totalment electrònic.
Els següents a pujar a l’escenari de la platja de l’Estartit seran els empordanesos Cala Vento. Aleix Turón i Joan Delgado s’han convertit en poc temps en una de les bandes més respectades de l’escena estatal, amb una proposta musical plena de força i intensitat emocional. La fi de festa el posaran els Serial Killerz que tornen al festival a ritme de rock, dance i tecno.
Espectacle de llums amb drons
ÍTACA és el primer festival musical de l’Estat espanyol que incorpora espectacles de llums amb drons a la seva programació. La proposta que combina art i tecnologia i que ha il·luminat el cel de l’Escala i Palafrugell amb figures de grans dimensions, passarà per l’ÍTACA Sant Joan el dia 24 de juny.
Flock Drone Art ofereix una experiència innovadora, un nou concepte dins del món de l’entreteniment. Drons d’última generació, equipats amb potents llums per a poder gaudir de l’espectacle 360 º, juntament amb sensors GPS d’alta precisió per garantir la màxima seguretat. Flock Drone Art ofereix la possibilitat de fer un espectacle tant o més impressionant que uns focs artificials a més de sostenible i compromès amb el medi ambient perquè evita la contaminació residual.
Sostenibilitat
El festival continuarà desenvolupant en aquesta desena edició el seu pla de sostenibilitat que ja va iniciar el 2019 i que es desenvoluparà progressivament en els anys vinents. ÍTACA evitarà l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús en els recintes més multitudinaris del festival. Tant a l’Escala com a l’Estartit s’instal·laran diversos punts de distribució que permetran als assistents o als artistes omplir d’aigua els gots reciclables del festival o les ampolles reciclables que es comercialitzaran durant els concerts.