Per primera vegada, seguint els objectius marcats pel seu nou full de ruta, l’Euroregió ha volgut coordinar un dia comú de recollida de residus en un lloc costaner pertanyent a un parc natural de cada regió, emmarcant-se en el Dia mundial de neteja del nostre planeta.
En aquests tres parcs naturals litorals, persones voluntàries es mobilitzaran, de forma simultània, per a una acció de neteja i sensibilització, que també permetrà fer arribar les propostes de mesures preventives als càrrecs electes concernits a cada regió.
Les agències i autoritats responsables supervisaran l’activitat i proporcionaran l’equip necessari – guants, bosses, etc. A més, els explicaran els diferents tipus de residu a recollir i caracteritzar: vidres, plàstics, llaunes, burilles, xarxes de pescar... Residus abandonats pels usuaris d'aquests espais, retornats al mar o fins i tot desplaçats pel vent.
Al final de l’acció, les persones voluntàries podran informar de les seves observacions i propostes per a la preservació dels espais naturals amb l’objectiu de sensibilitzar els actors de tots els nivells sobre la necessitat, no només de gestionar el destí dels residus no desitjats, sinó també de reduir prèviament la producció de residus.
Aquest dissabte 18 de setembre, diverses persones voluntàries participaran en la recollida de residus al Parc Natural Regional de la Narbonnaise (Occitània).Des de fa uns anys, s’organitzen accions de neteja i sensibilització impulsades pels membres de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM), la qual enguany coordina una acció conjunta als tres territoris que componen l’Euroregió: les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània. Així, les persones voluntàries aniran de forma simultània als tres parcs naturals seleccionats: Reserva natural de s’Albufereta de Pollença (Balears), Badia dels Alfacs al Delta de l’Ebre (Catalunya) i PNR de la Narbonnaise (Occitània).
La iniciativa al Parc Natural Regional de la Narbonnaise (Gruissan) començarà a les 9 h del matí, amb la recollida, caracterització i pesatge amb el protocol habitual de Faisons des MERveilles.