La mort de George Floyd a mans de la policia de Minnesota (Estats Units) ha provocat un alçament contra els símbols que avui encarnen l’esclavatge i el racisme.
Als Estats Units la indignació dels manifestants antiracistes s’ha enfocat cap a la figura de Cristòfol Colom. El suposat descobridor d’Amèrica és un símbol del genocidi contra els indis d’Amèrica i un exemple de la supremacia dels europeus sobre els indígenes.
Si a Espanya es considera el 12 d’octubre (dia de la primera arribada de Cristòfor Colom a les Amèriques) com a dia de la hispanitat o dia de la raça, en canvi a Amèrica dels sud molts països commemoren el dia de la Resistència dels Pobles Indígenes.
Iu Escape va ser mestre d’escola a Mèxic. Allà va descobrir que la imatge de Colom era molt diferent de la que es presenta a Europa.
Aquests darrers dies s’han tombat o decapitat estàtues de Colom a Boston, Miami, Saint Paul o a Minneapolis.
Amb Iu Escape hem decidit mirar la nostra pròpia història i el lligam que Catalunya Nord té amb l’esclavatge.
Al nostre territori també es troben exemples de negocis d’éssers humans, però també trobem exemples força més positius. És el cas de la figura de Josep Sardà i Garriga, originari de Pesillà de la Ribera, va ser l’home que va portar l’abolició de l’esclavatge a l’Illa de la Reunió.
La seua figura és molt ben recordada en aquesta illa d’ultramar. A Catalunya Nord fa pocs anys que Sardà Garriga va sortir de l’oblit.