No hi ha cap ós del Pirineu a Catalunya Nord

Catalunya Nord

| Generalitat de Catalunya

La població d’ossos al Pirineu creix any rere any, ja n'hi ha més de 50.
El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Ós Bru del Pirineu integrat per entitats de Catalunya, Aragó, Navarra, Vall d’Aran, Andorra i de l’estat Francès ha comunicat el balanç per l’any 2019. Per primera vegada des de la reintroducció del plantígrad s’ha superat el mig centenar d’aquest animal del Pirineu.
El Grup de Seguiment de l’Ós Bru ha censat 52 individus, és 12 més que el 2018. 5 femelles s’han reproduït donant la llum a 10 cadells. Per contra, i després de dos anys sense tenir-ne indicis, es donen per morts l'any passat sis óssos
L'àrea de distribució de l’ós s’estén principalment pels Pirineus centrals on s’ha detectat 38 ossos. Al Pirineu occidental se n’han localitzat 6, sobretot al nord-est de Navarra i al Bearn.

A Catalunya Nord no s’ha detectat cap rastre d’ós bru. Només el 2017 es va detectar un individu cap a la Portella d'Orlu als límits amb el departament de l’Arieja.

Jeremy Binder, agent de l’Ofici Francès de la Biodiversitat lamenta les mesures degudes a la pandèmia de coronavirus que no els permet fer un seguiment en aquesta primavera. És un moment important on els óssos acaben la seva hibernació. Les femelles surten del cau amb cadells i solen deixar traces a la neu, i això permet un recompte imprescindible pel seguiment de l’espècie al Pirineu.
 

El cens del 2019 no té en compte la mort recent de Cachou, l'ós bru que agents de Medi Ambient van trobar a la Vall d'Aran el 9 d'abril gràcies al collar GPS que li havien col·locat per controlar els seus atacs al bestiar. Els resultats de l'autòpsia apunten cap a una baralla amb un altre mascle.

Les perspectives per aquest 2020 són bones, Per primera vegada hi ha un equilibri entre mascles i femelles, que disminueix la possibilitat de consanguinitat. Es preveu un augment regular de la població amb una previsió de 10 a 15 naixements.